Tak przyrządzony kurczak ze szparagami oczaruje Twoich gości!

Wciąż jeszcze mamy sezon na szparagi, które jak wiadomo, o tej porze roku są nie tylko łatwodostępne, ale przede wszystkim pełne wartości odżywczych. Moim zdaniem najlepiej smakują, jako proste i szybkie do przygotowania danie czyli kurczak ze szparagami zielonymi.

Dlaczego właśnie zielone szparagi?

Poszczególne gatunki szparagów wyróżnia nie tylko wygląd, ale i właściwości.

Na naszym rynku możemy spotkać trzy odmiany szparagów: białe, fioletowe i zielone. Białe szparagi wyróżnia nieco ziemisty posmak. Są też bardziej łykowate. Fioletowe szparagi zaskakują przyjemnym słodkim smakiem, ale są za to bardziej włókniste. Uważa się je za… cenny afrodyzjak (chociaż badania tego oficjalnie nie potwierdzają). Cechuje je również wyrazisty zapach. Jednak w naszej kuchni królują głównie zielone szparagi. Dlaczego? Z kilku względów.

Po pierwsze – są łatwiejsze w obróbce. Nie wymagają obierania. Po drugie – świetnie komponują się z różnymi gatunkami mięsa – w tym właśnie z kurczakiem, ze względu na swój wyrazistszy smak i niezwykłą miękkość. Po trzecie – ich cienka skórka skrywa prawdziwą skarbnicę właściwości zdrowotnych. Zielone szparagi to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka oraz duża zawartość błonnika. Dlatego z powodzeniem mogą je włączyć do diety osoby odchudzające się oraz sportowcy. Poza tym powinny po nie sięgać kobiety w ciąży oraz cierpiący na anemię. Znajdą bowiem w zielonych szparagach dużo potrzebnego w ich stanie kwasu foliowego.

Jak smakuje kurczak ze szparagami?

Zielone szparagi podkreślają smak wielu dań mięsnych – w tym również kurczaka, dlatego najczęściej królują, jako dodatek do niego.

 

Aby przygotować smaczną i prostą pierś kurczaka ze szparagami potrzebujemy – prócz oczywistych składników – kilku dodatków. Są to: jogurt naturalny, oliwa (lub ulubiony roślinny olej), pietruszka, pieprz, sól, sałata i ząbek czosnku oraz cytryna do dekoracji. Dokładną liczbę składników oraz sposób, w jaki należy je ze sobą połączyć znajdziecie TUTAJ.

A jak smakuje kurczak ze szparagami? To danie jest dość łagodne w smaku – chyba, że dodamy więcej czosnku lub pieprzu. Zielone szparagi są nieco słodkie, kruchutkie, jędrne i bardzo soczyste. Aby wydobyć pełnię ich smaku, możemy dodać do wody, w której będziemy je gotować, szczyptę cukru oraz soli. Nasze warzywa należy gotować nie dłużej niż 5 – 7 minut. Wtedy jest też większa szansa na to, że zachowają więcej swoich zdrowotnych właściwości. Na koniec dodam, że to co podoba mi się w tym daniu najbardziej, to fakt, że możemy przygotować je na trzy sposoby – na tradycyjnym grillu, w piekarniku z funkcją grilla lub sięgając po zwykłą grillową patelnię.

Na koniec jeszcze jedna ważna uwaga. Jeśli nie chcemy, by nasze szparagi były gorzkawe, powinniśmy je przygotować w dniu ich zakupu. I po drugie – koniecznie odetnijmy twarde końcówki przed gotowaniem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *